Näyttelyt

Tapahtuman aikana ja sitä ennen voi käydä tutustumassa eri järjestäjien sarjakuva-aiheisiin näyttelyihin.

Jo ennen Kupliita:

Sarjakuva-Finlandia 2015
Matkatarinoita
Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland

Kupliin aikana:

Sarjakuva-Finlandia 2015
Taidetta lähiöihin!
Apua, dedis!
Yokai-projekti
Muumien jäljillä
Toivon näyttely
Toisaalta
40 vuotta Tursketta!
Piirtänyt: Ami Hauhio
Ville Ranta piilosilla
Minä olen Charlie


Sarjakuva-Finlandia 2015

Aika: 19.3. alkaen
Paikka: Siperian ja Keskustorin välinen tunneli
Pääsymaksu: Ilmainen
Järjestäjät: Tampere kuplii ry

Siperian mediakäytävässä 19.3.2015 alkaen toistaiseksi, ja Lielahden kirjastossa 17.3. - 28.3.2015.
Näyttely esittelee kymmenen Sarjakuva-Finlandian finalistiteosta. Voittajan valitsee kirjailija ja animaatio-ohjaaja Katja Kettu Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleilla perjantaina 27.12.2015.

Matkatarinoita

Aika: 13.3.-1.4.
Paikka:Galleria Saskia, Pirkankatu 6
Avoinna: joka päivä 12-18
Pääsymaksu: Ilmainen
Järjestäjät:Tampereen Saskiat

Hannu Peltoniemen sarjakuvia, maalauksia ja 3D-kollaaseja.

Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland

Aika: 6.9.2014 - 29.3.2015.
Paikka:Postimuseo, Alaverstaanraitti 5
Avoinna: ti-su 10-18
Pääsymaksu: Vapriikin pääsymaksu
Järjestäjät:Postimuseo yhteistyössä Tom of Finland Foundationin, Taiteen edistämiskeskuksen ja Sarjakuvantekijät ry: kanssa

Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland -näyttely valottaa taiteilija Touko Laaksosen henkilökuvaa hänen kirjeenvaihtonsa kautta. Näyttely esittelee taiteilijan suurelle yleisölle kokonaan tuntemattomasta näkökulmasta tavallisena nuorena miehenä, jatkosodan sotilaana, muusikkona, mainospiirtäjänä, veljenä, ystävänä ja sairaana vanhana miehenä.

Taitavasti kirjoittavan Laaksosen kirjeenvaihdosta kuudelta vuosikymmeneltä paljastuu sivistynyt, vaatimaton, humaani, huumorintajuinen ja sukurakas mies. Hän nautti kirjoittamisesta ja piti tiiviisti yhteyttä neljään sisarukseensa. Kirjeissään sisaruksilleen hän ei koskaan maininnut Tom of Finland -henkilöllisyydestä. Näyttely paljastaa myös sen, että Touko Laaksonen harrasti postimerkkeilyä.

Laaksosen kirjeenvaihto oli runsasta ja kattaa kuusi vuosikymmentä 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Kirjeet ovat nyt ensi kertaa esillä. Kirjeenvaihtoa pääsee myös kuuntelemaan näyttelijä Ville Virtasen lukemana. Mukana on lisäksi muun muassa valokuvia, taideteoksia, asuja ja muotokuvia.

Taidetta lähiöihin!

Aika: 28.3. - 25.4.2015
Paikka: Pub Keidas, Katraankatu 2, 33310 Tampere
Pääsymaksu: Ilmainen

Juho Sihvonen on savonlinnalainen sarjakuvapiirtäjä, jonka sarjakuvia on julkaistu useissa sanoma- ja pienlehdissä sekä albumeina. Sarjakuvien lisäksi Sihvonen on tehnyt graafista suunnittelua ja kuvituksia.

Ostarin helmi -näyttelyssä on esillä sarjakuvia, kuvituksia sekä pleksille valomainosteipillä toteutettuja rocktähtien henkilökuvia. Sarjakuvat ja kuvitukset ovat satoa vuosien varrelta eri julkaisuista, mutta näyttelyssä on myös mukana aivan uutta tuotantoa.

Apua, dedis!

Aika: 25.3.-2.4.2015
Paikka: Pirkankatu 2
Avoinna: Metson aukioloaikoina (ma-pe 10-20, la 10-16)
Pääsymaksu:Ilmainen
Järjestäjät: Oriveden Opiston sarjakuvalinjan vuosikurssi 2014-2015, Tampereen kaupunginkirjasto

Oriveden Opiston sarjakuvan ja pelisuunnittelulinjan vuosikurssi 2014-2015 esittäytyy! Apua, dedis! -näyttelyssä linjan opiskelijat esittelevät miten vuosikurssin päätyö, oma täyspitkä sarjakuvaprojekti, syntyy. Mukana on luonnoksia sekä valmista materiaalia opiskelijoiden projekteista.

Yokai-projekti

Aika: 28.-29.3
Paikka: TR1:n aula
Avoinna: Tampere kupliin ajan
Pääsymaksu: Ilmainen
Järjestäjä: Sanmagumon yokai-projekti

Suomalais-japanilainen sarjakuvaryhmä Sanmagumo julkaisee Tampere kupliissa sarjakuvakokoelman ja kuvakokoelman suomalaisista ja japanilaisista taruolennoista, yokaista! Tule pisteellemme piirtämään yokaita - jaamme kuvasi Japanissa samaan aikaan järjestettävässä Otaku summitissa! Tutustu uusiin yokai-tulkintoihin myös näyttelyssämme!

Muumien jäljillä

Aika: 28.-29.3.
Paikka:TR1, Vooninki-sali
Pääsymaksu: Ilmainen

Lielahden kirjastossa 30.3-13.4.2015
Suomen sarjakuvaseuran järjestämä kiertonäyttely, johon kymmenen suomalaista sarjakuvapiirtäjää suunnitteli uuden, heidän mielestään Muumilaaksoon sopivan hahmon. Merja Lundén haastattelee paikalla olevia taiteilijoita.

Toivon näyttely

Aika: 28.-29.3.
Paikka:TR1, Vooninki-sali
Pääsymaksu: Ilmainen

Toivon kirja on Tommi Musturin suurteos ja yli 1 300 yksittäisellä kuvallaan tähän asti laajin suomalainen sarjakuvaromaani. Tampere Kuplii juhlistaa julkaisua isokokoisista serigrafioista koostuvalla näyttelyllä. Toivon näyttely esittelee otteita kirjasta - sen lempeästä huumorista ja elämää syleilevistä ajatuksista.

Toisaalta

Aika: 28.-29.3.
Paikka:TR1, Vooninki-sali
Pääsymaksu: Ilmainen

Mikko Metsähonkalan näyttely sisältää originaalipiirroksia ”Toisaalta”-kuvasarjasta, joka ilmestyi Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä vuosina 2010-2014. Piirroksista koottu kirja sai Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon 2014.

40 vuotta Tursketta

Aika: 28.-29.3.
Paikka:TR1, Vooninki-sali
Pääsymaksu: Ilmainen

Näyttely luotaa Turun Sarjakuvakerhon historiaa esittelemällä toiminnassa mukana olleita sarjakuvataiteilijoita. He ovat antaneet oman panostuksensa kerholle vieden sitä kohti nykyistä muotoaan. Lisäksi näyttelyssä on katsaus kerhon julkaisuihin.

Piirtänyt: Ami Hauhio

Aika: 28.-29.3.
Paikka:TR1, Vooninki-sali
Pääsymaksu: Ilmainen

Suomalaisen sarjakuvan legendan Aimo "Ami" Hauhion (1912-1955) töitä esittelevä näyttely.

Ville Ranta piilosilla

Aika: 28.-29.3.
Paikka:Finlaysonin alue
Pääsymaksu: Ilmainen
Järjestäjä: Tampere Kuplii

Ville Rannan kantaaottavia piirroksia Kirkko & kaupunki -lehdestä vuosilta 2014 - 2015 on levitetty ympäri festivaalialuetta. Kuvia on 17 erilaista, löydätkö kaikki?

Ville Ranta on moneen kertaan palkittu sarjakuvataiteilija ja pilapiirtäjä, Sarjakuva-Finlandian voittaja 2014 sekä Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalien kunniavieras 2015.

Minä olen Charlie

Aika: 28.-29.3.
Paikka:Vooninki
Pääsymaksu: Ilmainen
Järjestäjä: Suomen Sarjakuvaseura

7. tammikuuta tapahtui Eurooppaa järisyttänyt terroristi-isku Pariisissa, kun satiirisen Charlie Hebdo -lehden toimitukseen hyökkäsi kaksi aseistautunutta miestä. He ampuivat 12 ihmistä, joista viisi oli pilapiirtäjiä: lehden kuvapäätoimittaja Stephane ”Charb” Charbonnier, Georges Wolinski, Jean ”Cabu” Cabut, Bernard ”Tignous” Verlhac ja Philippe Honoré.

Ranskassa purevan pilapiirroksen kulttuuri on pitkä ja vahva. Charlie Hebdo on vuosikymmeniä toiminut vasemmistohenkinen, vallanpitäjiä ja erityisesti uskonnollista vallankäyttöä kritisoiva ärhäkkä pilalehti, jolle ei Suomessa ole vastinetta.

Monet piirtäjät ympäri maailman purkivat järkytyksen kuviinsa. Suomen sarjakuvaseuran kokoamassa näyttelyssä on esillä suomalaispiirtäjien kommentteja aiheesta. Mukana ovat JP Ahonen, Pertti Jarla, Petri Koikkalainen, Timo Kokkila, Heikki Paakkanen, Milla Paloniemi, Jope Pitkänen, Ville Ranta, Joonas Rinta-Kanto ja Aino Sutinen.

B2
Fantasiapelit
Plevna
Poromagia
Karim
Kissakarhu
Arteljee
Iroiro.fi
Meiko Clothing
Urumi